Slovenskí hokejisti podľahli v príprave Švédom vysoko 1:6

04.04.2013 Celý región

Oskarshamn 3. apríla (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti odštartovali záverečnú prípravu pred majstrovstvami sveta stredajším debaklom v Oskarshamne s domácim Švédskom 1:6.

Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka inkasovali už po 33 sekundách a v prvej tretine s aktívnymi domácimi nedokázali držať krok. V 26. minúte síce Sersen strelil kontaktný gól, no Tre Kronor odpovedali do konca prostrednej časti ďalším dvoma prsnými zásahmi a v tretej to už bola z ich strany exhibícia.

Slováci odohrajú druhý duel so Švédmi v rámci turnaja Euro Hockey Challenge v piatok 5. apríla o 19.30 h vo Växjö.

Švédsko - Slovensko 6:1 (2:0, 2:1, 2:0)
Góly: 1. Rosén (Gynge, Andersen), 16. Pettersson (Nilssson, Tömmernes), 31. Pettersson (Rasmussen, Granström), 39. Thörnberg (Axelsson, Lundqvist), 45. Lunqvist (Danielsson, Tömmernes), 55. Gynge (Rosén, Viklund) - 26. Sersen (Vydarený, Hudáček).
Rozhodcovia: Björk, Linde - Malmqvist, Lundgren (všetci Švéd.),
vylúčenia: 4:6,
presilovky: 3:0,
oslabenia: 0:0.

Švédsko: Ullmark - Johansson, Viklund, Andersen, Fälth, Tömmernes, Lundgren, Nilsson - Thörnberg, Lundqvist, Axelsson - Danielsson, Karlsson, Carlsson - Granström, Rasmussen, Pettersson - Jämtin, Rosén, Gynge

SR: Staňa - Sersen, Vydarený, Ďaloga, Mezei, Mihálik, Švarný, Sloboda, Štajnoch - Bartek, Kukumberg, Hudáček - Radivojevič, Ölvecký, Daňo - Miklík, Tybor, Sýkora - Vandas, Šťastný, Gašparovič


Priebeh zápasu:

Domáci hráči odštartovali výborne. Okamžite po úvodnom buly sa vrhli do útoku a zaskočení hostia ich zastavili iba Bartekovým faulom. Severania ale zahrali presilovku výborne a už po 33 sekundách viedli 1:0, keď sa presadil Rosén. Tre Kronor pokračovali v ofenzívnej hre a neustále tlačili súpera do vlastného obranného pásma. Počas druhej početnej výhody v 8. minúte mohol zvýšiť Gynge, no pri jeho šanci vynikol Staňa, ktorý viackrát podržal svojich spoluhráčov. Tí mu to však neoplatili a v 16. minúte pri avizovanom vylúčení inkasovali druhýkrát z hokejky Petterssona. Slovákom prvá tretina nevyšla, ťažko sa presadzovali cez stredné pásmo. Vpredu bol najaktívnejší Tyborov útok so Sýkorom a Miklíkom, no ani oni si nevypracovali vážnejšie šance. V závere otestoval domáceho brankára Sloboda.

Do druhej tretiny vstúpili slovenskí reprezentanti oveľa aktívnejšie a niekoľkokrát po sebe dobre pohrozili. V úvode sa pustil do samostatného prieniku Daňo, no gólová bola najmä akcia Barteka, po ktorej sa vytiahol domáci gólman Ullmark. V 25. minúte sa do útoku vybrali aj Švédi a Mihálik so šťastím vyrazil puk z odkrytej bránky. Vzápätí išiel na trestnú Jämtin a Vůjtekovi zverenci využili prvú presilovku v zápase. Ihneď po buly sa dostal k puku Sersen a tvrdou strelou po ľade znížil na 1:2. V 30. minúte sa ocitol v samostatnom nájazde Sýkora, ale vyrovnanie neprišlo, dobre zasiahol Ullmark. Vzápätí sa potvrdilo pravidlo nedáš-dostaneš. Švédi v rýchlom protiútoku 3 na 3 pekne zakombinovali a voľný Pettersson zvýšil na 3:1. Dve minúty pred prestávkou sa cez Sersena presadil dôrazný Thörnberg a Švédi viedli o tri góly.

V úvode tretej časti išli krátko po sebe na trestnú Šťastný a Kukumberg a domáci využili dvojnásobnú výhodu na piaty gól zásluhou Lunqvista. V závere to už bola exhibícia v podaní švédskych hokejistov, ktorí popri súperoch korčuľovali a kombinovali s veľkou ľahkosťou a na Staňu sa rútil útok za útokom. V 55. minúte upravil Gynge na konečných 6:1.

Otto Sýkora, generálny manažér slovenskej reprezentácie: "Vedeli sme, že to nebude jednoduché, lebo nám veľa hráčov nehralo od polovice februára. Mysleli sme si, že prvú tretinu nejako ustojíme a v druhej sa chlapci do toho dostanú, ale nestalo sa tak. Mali sme dobré záblesky, prvých desať minút v druhej tretine, kde sa nám zdalo, že by sme mohli vyrovnať hru a mali sme aj šancu na 2:2. Bohužiaľ, prístup, aký sme dnes zvolili, nebol správny. Veľa mladých hráčov dostáva veľkú šancu prebojovať sa na majstrovstvá sveta, ale dnes sme nemali pocit, že by nie len mladí, ale aj straší hráči o to miesto bojovali. Veríme, že v piatok to bude už trošku iný zápas. Do MS máme ešte veľa času a môžeme na tom pracovať."

Vladimír Vůjtek, tréner SR (SZLH): "Začali sme dnes zle. Už po pätnástich sekundách sme boli vylúčení a následne sme dostali prvý gól, čo ovplyvnilo ďalší vývoj zápasu. Aj druhý gól sme inkasovali v početnej nevýhode, pri signalizovanom vylúčení. V prvej polovici druhej tretiny sme sa dostali do hry, strelili sme kontaktný gól. V polovici stretnutia išiel Sýkora sám na brankára, ale nedal a vzápätí sme inkasovali tretí gól. Po ňom Švédi už dominovali, boli lepším tímom a dnes zaslúžene vyhrali. Po príchode do Švédska ochorel Bližňák, čo bola strata, lebo na poste centra máme problém, dnes tam hral Tybor. Dúfam, že v piatok už bude môcť Bližňák nastúpiť. Hrať bude aj Brejčák a do bránky pôjde Janus."
 

Vyberte región